Mundicolor Spanje Vakanties

8-daagse Paradores fly-drive De España Verde I route

De noordkust kan beschouwd worden als het eeuwig groene deel van Spanje. Van de weidegronden in het binnenland tot aan de rand van de klippen is alles met een groen laagje bedekt. De prijs die daarvoor betaald wordt is een gestadig vallende fijne regen die de grond voedt, het landschap tot een geheel maakt en voor het hydrografische evenwicht zorgt. Het zijn de bergen die doorlopen tot in de zee. De Atlantische Oceaan en de Cantabrische Zee hebben spectaculaire klippen gevormd die bescherming bieden aan kleine havens, fijne zandstranden en verborgen inhammen die alleen de meeuwen kennen. De inwoners –Kelten, Asturiërs, Cantabriërs en Basken– werden beschermd door de natuur en konden zo weerstand bieden aan de Romeinen, de Arabieren en de invasies vanuit de zee. In Galicië ontstond in Santiago de beroemdste van alle bedevaarten. In Asturië begon de Herovering, de strijd tegen de Arabieren die bijna zeven eeuwen zou duren. Vanuit Cantabrië vertrokken in de IXe eeuw de Foramontanos, die het door oorlogen verwoeste Castilië herbevolkten. In het Baskenland is de oudste westerse taal behouden gebleven: het Baskisch. De vier gemeenschappen aan de noordkust zijn altijd gemakkelijker via de zee te bereiken geweest dan over land. De streken landinwaarts, bergachtig, dichtbegroeid en vrijwel zonder paden, zijn door slechts weinige reizigers doorkruist –de meesten van hen op weg naar Santiago de Compostela–. Het zijn verborgen plekken die daardoor niet alleen het landschap maar ook de gewoonten en tradities in zuivere vorm hebben kunnen behouden. Een tocht door het Groene Spanje, zowel op de kust als op de landbouw gericht, zal zelfs de meest veeleisende bezoeker tevreden kunnen stellen.

1e dag: Bilbao - Limpias
Vlucht Amsterdam - Bilbao per lijndienst van Vueling. Op de luchthaven staat de huurauto voor u klaar. Vanuit Bilbao rijdt u naar Limpias, een oude havenstad die bekend werd door het wondere beeld van Santo Christo de la Agonía, belangrijke civiele architecturen. Typisch zijn hier de plaatselijke wentelteefjes met warme chocolademelk.
Overnachting: Parador van Limpias.

2e dag:
Limpias
Vanuit Limpias heeft u vandaag de tijd om het Cantabrische gedeelte van de Picos de Europa te verkennen of om een bezoek te brengen aan het spectaculaire Guggenheim Museum in Bilbao. Op ca. een uur rijden van Bilbao vindt u de mondaine badplaats San Sebastian welke bekend staat om zijn uitstekende tapasbars (pinchos) en sterrenrestaurants.

3e dag: Limpias - Santillana del Mar
Santiliana del Mar dat, in tegenspraak met zijn naam, niet aan zee gelegen is. Met zijn goudkleurige stenen huizen uit de 15e tot 17e eeuw, is het een van de mooiste steden van Spanje. De stad is ontstaan rond het romaanse klooster La Colegiata, destijds een belangrijk pelgrimscentrum. Wandel ook even naar het charmante Plaza Mayor.
Overnachting in de Parador de Santiliana del Mar ***, modern, maar zeer charmant.

4e dag: Santillana del Mar - Cangas de Onis
NB: Voor liefhebbers van prehistorische kunst: vlakbij Santiliana bevinden zich de Cuevas de Altamira, ontdekt in 1869 en in 1985 op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Deze kunst wordt tot de mooiste van de wereld gerekend en bestaat o.a. uit gravures en tekeningen uit 18.000 voor Christus. Ter bescherming van de schilderingen kunnen de grotten slechts beperkt worden bezocht. Er is schriftelijke toestemming nodig dus check ruim voor uw vertrek hun website voor de voorwaarden. Lukt het niet, wees niet getreurd; Cangas de Onis, uw volgende stop, is de toegangspoort tot de schitterende Picos de Europa, het grootste nationale park van Europa. Het dankt zijn naam aan de zeelieden voor wie de bergtoppen, als ze naar huis terugkeerden, symbool stonden voor "bijna thuis". Het park bestaat uit zeer diverse landschappen, is rijk aan flora en fauna en de wegen zijn goed. Bij het buro voor toerisme in Cangas kunt u informatie krijgen over wandelingen, georganiseerde tours maar ook over routes die u met uw eigen auto kunt afleggen.
Uw hotel, de prachtige Parador de Cangas de Onis ****, is schitterend gelegen in een groene omgeving, aan de oever van de Sella, omringd met de toppen van de Picos de Europa. Het is gehuisvest in een voormalig klooster uit de 12e eeuw, het San Pedro de Villanueva klooster, dat al sinds 1907 tot nationaal Spaans monument is verklaard.

5e dag: Cangas de Onis - Gijon
Gijon ademt een prettige en onbekommerde sfeer uit en dankt zijn solide toeristische reputatie mede aan de schoonheid van de oceaankust. We beginnen ons bezoek precies in het midden van het stadsgezicht, op het goudgele strand van San Lorenzo, dat omzoomd is door de lange zeewering, “el Muro”, die bescherming biedt tegen de woeste oceaangolven. Daarnaast zien we de Toren van Jove Hevia en de kapel van San Lorenzo, gevolgd door de oude vismarkt, nu in gebruik als overheidsgebouw. Een bezoek aan de Romeinse thermen van Campo Valdés is een ware
sprong terug in de tijd en biedt ons een blik op de gang van zaken in de openbare badhuizen in de eerste eeuwen n.c. Aan het einde van het strand verrijst de kerk van San Pedro, in 9e-eeuwse Asturische stijl gebouwd. Op de heuvel van Santa Catalina, voormalig militair gebied en nu een prachtig uitkijkpunt, staat een beeld van Chillida, Lof aan de Horizon - Elogio del horizonte -, dat het afscheid van de emigranten symboliseert. Bij het deels met galerijen omzoomde Plaza Mayor met het stadhuis vindt u het geboortehuis van de belangrijkste vertegenwoordiger van de Spaanse Verlichting, Jovellanos, nu omgebouwd tot museum met een collectie van Asturische kunst en stukken van de voornaamste Europese scholen. We bevinden ons hier in de pittoreske wijk van Cimadevilla, met een bijzonder gezellige sfeer op straat en zeker een bezoek waard. In de jachthaven, tegenover het standbeeld van Don Pelayo staat het paleis van Revillagigedo, een barok 18e-eeuws gebouw, tegenwoordig tentoonstellingsruimte. De Torre del Reloj is een torengebouw met een permanente tentoonstelling over de lokale geschiedenis. Een beklimming tot de hoogste verdieping loont zeer de moeite vanwege het prachtige uitzicht.
Overnachting in de Parador van Gijon, deze Parador is deels in een honderd jaar oude molen gevestigd, midden in het stadspark.

6e dag: Gijon - Ribadeo
De kustweg voert ons westwaarts naar Luarca, dankzij het heldere, lichte straatbeeld bekend als de “witte stad”. De haven van Luarca biedt beschutting aan een van de grootste Asturische vissersvloten. De kerk van Santa Eulalia, waarvan de eerste muren verrezen in 912, en de kapel van La Atalaya, waar de in paasprocessie rondgevoerde Blanke Maagd aanbeden wordt, voeren ons terug naar een ver verleden. Het volkenkundig museum heeft een collectie van zo’n 1300 stukken, die ons laten zien hoe men er meer dan 100 jaar geleden woonde en werkte. Ook Puerto de Vega is een vissersplaatsje dat ligt ingebed in de rotskust. Hier overleed Gaspar Melchor de Jovellanos, die er drie jaar lang zijn graf had in de parochiekerk, een barokke tempel met waardevolle retabels. Hierna komen we in Navia, waar de natuur  en de boerenbevolking aan de riviermonding in harmonie samenleven in het reservaat van Barayo, een broedgebied van grote ecologische waarde. De streekhoofdstad Navia ligt op de rechteroeve. Belangrijke gebouwen zijn hier het huis van de markies van Santa Cruz, het gemeentehuis en de kerk van Onze Lieve Vrouwe van de Boot. Vlakbij Navia brengen we een bezoek aan Castro de Coaña, waarvan het verleden teruggaat tot enkele eeuwen voor de komst van de Romeinen. Tachtig hutten zijn er bovengehaald, en ook een grote toren, die boven alles uitstak. Het straatleven van Tapia de Casariego concentreert zich vooral op het Plaza de la Constitución, in de beschutting van de kerk van San Esteban, en aan de kleine haven, maar ook op het strand, met zijn enorme golven, is het goed toeven. Iets zuidelijker ligt Castropol, met zijn witgekalkte gevels en steil hellende straten.
Overnachting: Parador van Ribadeo.

7e dag: Ribadeo - Vilalba
Aansluitend rijdt u door naar Mondoñedo, gelegen in een brede vallei was dit religieuze centrum eens de hoofdstad van Galicië. De kathedraal van San Mariño, met schitterende Romaanse gevel herbergt een van de mooiste musea met religieuze kunst van Spanje. Vervolgens door naar Lugo, een van de laatste halteplaatsen van belang voor bedevaartgangers naar Compostela. Enorme stadswallen die stammen uit de tijd van de Romeinen omsluiten de oude binnenstad.
Uw overnacht in de Parador in Vilalba; Deze indrukwekkende Galicische toren uit de 15de eeuw was de vroegere verblijfplaats van de hertogen van Vilalba, de heren van ‘Andrade’, en wordt gekenmerkt door dikke muren en donkerkleurig hout. Later werd naast de toren een nieuw gedeelte bijgebouwd in de stijl van een typisch Galicisch paleis.

8e dag: Vilalba - Santiago de Compostela
Vanuit Vilalba rijdt u na het ontbijt terug naar de luchthaven van Santiago de Compostela waar u uw huurauto op het vliegveld kunt inleveren. Vlucht per Vueling naar Amsterdam

Inclusief:
- Vlucht Amsterdam - Bilbao // Santiago de Compostela - Amsterdam per lijndienst van Vueling
- Luchthavenbelasting, veiligheid- en brandstofheffingen
- 7 etmalen autohuur Avis Categorie A (Bijv. Ford Ka of gelijkwaardig)
- 7 overnachtingen in de aangegeven accommodatie(s) op basis van logies en ontbijt

Geeft u de voorkeur aan een grotere auto dan kunt u deze onder opties (stap 3) wijzigen in een andere auto categorie tegen de toeslag tussen categorie A en de door u gewenste categorie. Boekt u met 4 personen en heeft u liever 2 auto's  in plaats van 1 auto dan kunt u dat bij boeking vermelden.

Parador de Cangas

Ligging

De Parador van Cangas de Onís ligt aan de groene oevers van de rivier de Sella. Het Nationaal Park Picos de Europa is te voet bereikbaar. In deze omgeving vindt u een Romeinse brug en de historische kapel Santa Cruz. Tevens vindt u vele prehistorische grotten in de buurt.Dit oude klooster en nationaal monument is waarschijnlijk gesticht door Koning Alfonso I in de 8e eeuw. Het wordt omringd door de bergketen Picos de Europa.

Alle kamers hebben telefoon, TV (canal+) minibar, kluisje en arico. De compleet ingerichte badkamers hebben bad of douche en toilet. De standaardkamers bevinden zich in de nieuwe vleugel.

Het hotel heeft een restaurant, receptie, lobby, (cider)bar, draadloos internet, bar, TV- en leeszaal met open haard, bibliotheek met leesruimte. In de tuin is een speeltuin en parking.

Parador de Limpias

Ligging

De Parador van Limpias is gelegen op een groot landgoed met uitgestrekte tuinen en beschermde bossen, in de Cantabrische stad Limpias. Het indrukwekkende Eguilor Palace Estate is het voormalige zomerverblijf van koning Alfonso XIII.

De kamers zijn voorzien van telefoon, airco, TV, kluisje en minibar. De volledig ingerichte badkamers hebben bad of douche en toilet.

Het hotel beschikt over receptie, lobby, lift, bar, garage/parking, tuin, binnen- en buitenzwembad, sauna, fitnessruimte en tennisbaan. Tevens beschikt de Parador over een uitstekend restaurant waar voornamelijk visgerechten uit de streek geserveerd worden.

Parador de Gijon

Ligging

De Parador van Gijon is gevestigd in een oude molen midden in het Park Isabel la Católica. Vanuit de accommodatie is het een korte wandeling naar het strand van San Lorenzo en de vissersbuurt Cimadevilla. Het hotel is een ideale uitvalsbasis voor het ontdekken van de prachtige kust van Asturië met de vele charmante vissersdorpjes.

Alle kamers van de Parador beschikken over telefoon, airco, TV met Canal+ en satellietkanalen, minibar en kluisje.De volledig ingerichte badkamers zijn voorzien van bad of douche en toilet.

Het hotel beschikt over een uitstekend restaurant, receptie, lift, bar/cafetaria, salon, winkeltje en tuin met speeltuin. In de omgeving van de accommodatie is voldoende parkeergelegenheid.

Parador de Santillana del Mar

Ligging

Parador van Santillana del Mar is gelegen in een natuurlijke omgeving aan de rand van het charmante stadje Santillana de Mar; Het is gevestigd in een modern landhuis dat gebouwd is regionale stijl.

De kamers zijn voorzien van alle moderne comfort zoals telefoon, TV, kluisje en minibar. De volledig ingerichte badkamers hebben bad of douche en toilet.

De Parador beschikt over een receptie, lift, lobby, sauna, tuin en garage/parking.

Parador de Vilalba

Ligging

De Parador de Vilalba, ligt op 'la terra chá' (het platteland) van Lugo. Het gebouw bestaat uit een Middeleeuwse toren en een nieuw gedeelte gebouwd in de stijl van een paleis. Vilalba ligt 35 km ten Noorden van Lugo. Het stadje heeft een archeologisch en prehistorisch museum en warme bronnen. Lugo is de hoofdstad van deze regio en is een oude Romeinse stad die op de Wererlderfgoedlijst staat.

De kamers zijn voorzien van alle telefoon, TV, kluisje en minibar. De badkamers beschikken over bad of douche en toilet.

De Parador beschikt over een receptie, bar,lift, airconditioning, sauna, fitness en garage. Het ontbijt is in buffetvorm.

Breng ook een bezoek aan Mondenedo (25km), dit stadje was een belangrijke plaats ten tijde van het koninkrijk Gallicië, er zijn hier nog veel oude gebouwen te bewonderen.

Parador de Ribadeo

Ligging

De Parador is gelegen in het oude vissersdorp van Ribadeo, op 2 minuten van het historische centrum en is gevestigd in een Galicische Casona aan de monding van de rivier Eo, de natuurlijke grens tussen de provincies Galicia en Asturias.

De kamers zijn voorzien van alle moderne comfort zoals telefoon, TV, kluisje en minibar. De volledig ingerichte badkamers hebben bad of douche en toilet.

Het hotel beschikt over een receptie, bar, salons, lift, garage/parking en een tuin. Tevens is er een goed restaurant waar Galicische specialiteiten geserveerd worden.

De España Verde I route

Bijzonderheden

Paradores de Turismo
Paradores zijn een uniek netwerk van charmehotels, gesitueerd door heel Spanje. De eerste Parador werd opgericht in 1928 en vandaag de dag zijn er 93 verspreid over het land. Velen zijn in prachtig gerestaureerde historische gebouwen - Moorse forten, voormalige kloosters, paleizen, kastelen, landhuizen, sommige in op locaties die op de wereld erfgoed lijst staan, anderen in Nationale Parken en bergachtige gebieden of in een idyllische kustplaatsje. De unieke stijl en de schitterende omgeving van enkele van de Paradores, gecombineerd met hun uitstekende restaurants, maken dat ze een ideale setting zijn voor een luxe verblijf in Spanje. Alle kamers bieden comfortabele accommodatie en goede service. De restaurants zijn van een hoog niveau met de focus op regionale gerechten en uitstekende lokale wijnen. Ze variëren van 3 tot 5 sterren en zijn, verrassend genoeg, zeer redelijk geprijsd. Op bepaalde tijden van het jaar hebben ze verbluffende speciale aanbiedingen!

Cultuur, gastronomie…
…en kunst, diners en middeleeuwse opvoeringen, wijnproeven en wijncursussen, routes door emblematische Spaanse plaatsen... De paradores geven u de gelegenheid om een belangrijk deel van de Spaanse cultuur te leren kennen. Meld u aan voor een bezoek met gids aan de Moskee van Cordoba, een van de meest bijzondere bouwwerken in de wereld. Wandel door de historische centra van steden zoals Segovia, Salamanca o Santiago de Compostela, alle door de UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoedsteden, via routes die door de paradores zelf worden georganiseerd. U kunt dit alles doen terwijl u tot rust komt in hotels waar het comfort en de voortreffelijke klantenservice voorop staan. Wat wilt u nog meer?

Sporten voor de grootste durfals
Als u uw adrenalinapeil wilt verhogen, dan hebt u geluk: Paradores zijn uitgelezen plaatsen om een avontuur te beginnen dankzij hun op het actieve toerisme gerichte programma's. In de parador van Cazorla kunt u het nationale park van Cazorla bezoeken. Wilt u de kick van het rafting ervaren of kanoën in spectaculaire natuurgebieden zoals de rivier de Sella, de Miño of het natuurpark van Grazalema? Het enige wat u hoeft te doen is een kamer reserveren in de paradores van Cangas de Onis, Tui of Ronda. Andere mogelijkheden zijn: een rondvaart in een heteluchtballon die u kunt ondernemen in de parador van Vic-Sau; duiken in El Hierro; in grotten afdalen vlak naast de parador van Fuente Dé, midden in het gebergtePicos de Europa; paardrijden of tochten in een terreinwagen door het gebergte Sierra de Gredos. De keuze is enorm!

En natuurlijk, golfen
Spanje is een must voor golfliefhebbers. Denk er niet langer over na: maak kennis met deze sport, of verbeter uw zwakke plekken, tijdens de intensieve golfcursussen die u bijvoorbeeld kunt volgen in de paradores van Malaga Golf, el Saler, Aiguablava, Ayamonte, Benicarló of Jávea. Geweldige golfbanen tegen hele voordelige prijzen.

Natuur van zuid naar noord
Bergschoenen en -kleding, rugzak, veldfles, hoed, zonnebrandmiddel, regenjas voor het geval dat, en heel veel zin om ongelofelijk mooie landschappen te zien. Kom het zelf beleven: De paradores organiseren excursies naar indrukwekkende natuurgebieden zoals de nationale parken van de Tablas de Daimiel, Doñana of Monfragüe, waar u kunt genieten van hun flora en fauna. Maar er valt meer te doen. Wandelen in La Palma, een eiland dat door de UNESCO is uitgeroepen tot Biosfeerreservaat; unieke landschappen aanschouwen, zoals Las Médulas, een compleet werelderfgoed verborgen tussen de bergen van Castilië en Leon; de sterren bewonderen vanaf de berg de Teide, de hoogste top van Spanje.… Heel verleidelijk, vindt u niet?

Oasis aan gevoelens
Arabische baden en bubbelbaden, schoonheidsbehandelingen, spa -programma's midden in de natuur, massages aan de Middellandse-Zeekust… Klinkt goed, niet? Paradores zijn een ideale manier om aan de dagelijkse beslommeringen te ontsnappen. Alleen, met zijn tweeën of in gezelschap van vrienden. In de paradores van Cordoba, Hondarribia, Vielha, Zafra en Limpias vindt u de ideale rust en welzijn om uw lichaam en geest te verlichten. Rust, gezondheid en relaxen: laat u verleiden.
asturias1

Asturias

Asturias is een van de mooiste regio's van 'Het Groene Spanje' en staat, op grond van het prachtige landschap dat deze regio u biedt, ook wel bekend als 'Paraiso Natural' (natuurparadijs); de grillige kustlijn met zandstranden, de wildstromende rivieren die op hoge bergtoppen, vlakbij zee ontspringen, het indrukwekkende berglandschap van o.a. de Picos de Europa, de groene valleien, de bijzondere stadjes en verborgen dorpjes aan de Golf van Biskaje of tegen de bergen aan gelegen.
cantabria1

Cantabria

De aan de noordkust van Spanje gelegen deelstaat Cantabria c.q. provincie Santander grenst ten westen aan Asturias en ten oosten aan het Baskenland. Het landschap is groen en heuvelachtig met mooie stranden.

Santander, de hoofdstad van de gelijknamige provincie, is een moderne, levendige badplaats met mooie stranden. Op 27 kilometer van Santander ligt het pittoreske, middeleeuwse dorpje Santillana del Mar, een Nationaal Historisch Monument. Het dorpje Liérganes ligt ca. 25 km ten zuiden van Santander aan de Miera rivier.
Noord-Spanje_12

Noord-Spanje

Noord-Spanje wordt ook wel 'het Groene Spanje' genoemd. Vanaf de Galicische Rías Baixas tot aan de Golf van Biskaje, doorkruist het Groene Spanje de noordkust van het Iberisch schiereiland langs de volgende vier autonome regio's: Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland. Een streek die niet door het massatoerisme is ontdekt en waarschijnlijk ook nooit zal worden. Getekend door een berglandschap dat traditioneel een isolement heeft veroorzaakt ten opzichte van de rest van het land. Dit heeft ertoe geleid dat deze volken bijna al hun tradities, gewoontes en zelfs eeuwenoude talen behouden hebben.

Groen is het landschap door de vele bossen en weiden. Breed zijn de 'rias', de zeearmen die ver het land in reiken en doen denken aan de Noorse fjorden. Aan de oevers liggen vele schilderachtige steden en dorpen, rijk aan culturele en historische schoonheden. Maar u vindt er ook prachtige zandstranden langs de grillige kustlijn en verborgen dorpjes aan de Golf van Biskaje of tegen de bergen van de Picos de Europa aan gelegen. En niet te vergeten de cultuurrijke stad Bilbao, met het legendarische Gugenheim museum.

In het uiterste oosten voeren de wijnen de boventoon. In de Rioja kunt u heerlijk rijden tussen de wijngaarden, die graag hun deuren voor u openen.

Reisdata:
- dagelijks

Inbegrepen
- vlucht per Vueling/Iberia Amsterdam - Bilbao // Santiago - Amsterdam 
- luchthavenbelastingen, veiligheid- en brandstofheffingen (o.v.v. wijzigingen)
- 7 etmalen Avis autohuur categorie A. (Fiat 500 of gelijkwaardig)
- 7 overnachtingen in aangegeven Paradores o.b.v. logies en ontbijt

Niet inbegrepen
- lunches en diners
- eventuele reis- en/of annuleringsverzekering
- eventuele parkeerkosten
- persoonlijke uitgaven
- ruimbagage
- bemiddelingskosten (EUR 35,- per boeking)
- bijdrage Calamiteitenfonds (EUR 2,50 per boeking)

Bijzonderheden
De getoonde prijs is een vanafprijs per persoon, gebaseerd op de voordeligste boekingsklasse van de luchtvaartmaatschappij en het goedkoopste actietarief van de Paradores. Als deze tarieven niet beschikbaar zijn, kan een toeslag berekend worden. Voor deze special zijn slechts een beperkt aantal stoelen/kamers beschikbaar. Indien andere diensten zijn inbegrepen, zoals transfers, autohuur of excursies wordt dit apart vermeld. Niet inbegrepen zijn de reserveringskosten, bijdrage Calamiteitenfonds en eventuele vluchttoeslagen, brandstoftoeslagen, verzekeringen en gekozen extra's.

2018 Style in Travel

Style in Travel
Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen Stichting Garantiefonds Reisgelden Calamiteitenfonds Reizen Greenseat - CO2 Compensatie