Mundicolor Spanje Vakanties

8-daagse Paradores fly-drive De Don Quijote route

Don Quijote de la Mancha; velen kennen hem, slechts weinigen hebben hem gelezen. De ludieke avonturen van deze dwaze, dolende ridder, op zoek naar liefde, strijdend tegen onrecht en windmolens, zijn echter veel meer dan een komisch verhaal. Lees de sprankelende gesprekken tussen de Don en zijn spitsvondige kompaan Sancho Panza en laat u verrassen door de enorme hoeveelheid wijsheid van beide mannen, dan wel die van auteur Miguel Cervantes. Castilie-La Mancha, waar de route van deze reis doorheen loopt, is het strijdtoneel van de Don. Het landschap, vereeuwigd in dit boek, kenmerkt zich door een grote leegte, waarin windmolens en kastelen zich aftekenen tegen de okeren vlaktes.

Dag 1: Madrid - Oropesa; 170 kilometer.
Uw haalt uw huurauto op en gaat op weg naar Oropesa. Oropesa was in de middeleeuwen en renaissance het agrarische satelietstadje van Toledo. In dit charmante stadje herinneren historische kloosters, kerken en paleizen aan deze tijd. In april worden er de “Middeleeuwse Dagen” georganiseerd, waarin ze hun glorieuze verleden herscheppen.
Uw parador is een van de mooiste voorbeelden van de historische rijkdom, in combinatie met een prachtige omgeving, die deze regio heeft te bieden. De Parador Museo de Oropesa **** was ooit het ouderlijk huis van de graven van Oropesa. Het heeft onderdak geboden aan soldaten, religieuze personen en edelen. In 1930 is het geconverteerd tot een hotel en werd het de eerste, historische parador in een keten van kastelen, paleizen en kloosters die dezelfde transformatie hebben ondergaan. De keten, eigendom van de overheid, maakt een onderscheid tussen historische pardors, paradors gelegen in steden en paradors gelegen in natuurgebieden. De vaak eeuwenoude paradors werden hierdoor behoed voor verval.

Tip: Als u bereid bent 35 extra kilometers te rijden, dan kunt u en route Werelderfgoedstad Toledo nog meepikken. Een stad met een indrukwekkend curriculum, dat in 1986 op de Werelderfgoedlijst is geplaatst. Het imposante, middeleeuwse erfgoed in Toledo, destijds een smeltkroes van de joodse, islamitische en christelijke cultuur, was hiervoor het argument. Het is niet voor niets de voornaamste toeristische trekpleister van Castilie-La Mancha.

Dag 2: Oropesa.
In het geval u Toledo liever voor vandaag bewaart: vanuit uw parador naar Toledo is het ongeveer 120 kilometer, in tijd 1 uur en 10 minuten.

Dag 3: Oropesa - Siguenza; 285 kilometer.
Vandaag krijgt u de meeste kilometers van deze reis voor uw kiezen, maar, uw volgende hotel maakt echt alles goed.
De 4 sterren Parador van Siguenza , die uitkijkt over Siguenza, is gevestigd in een imposant middeleeuws kasteel, gelegen in een Arabisch fort dat gebouwd is op de resten van een Romeinse nederzetting. Hoeveel historie wil je onder een dak verzamelen. Slenter door de historische stad, bezoek de Romaanse kathedraal maar vergeet ook vooral niet te genieten van deze zeer bijzondere parador.

Dag 4: Siguenza - Cuenca; 175 kilometer.
U gaat op weg naar Cuenca, waarvan de ommuurde middeleeuwse stad in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst staat. De Moren hebben deze stad als fort gebouwd maar moesten Cuenca, tijdens de Reconquista, in de 12e eeuw prijsgeven aan de Castilianen. Deze laatsten maakten er een koninklijke stad en tevens bisdom van. Enkele hoogtepunten zijn de San Pablo brug, de kathedraal, de Plaza Mayor en het Las Petras klooster. Maar, misschien wel het meest bekend, zijn de hangende huizen.
Vanuit uw hotel, de schitterende, Parador de Cuenca ****, heeft u een prachtig uitzicht op deze huizen. De parador ligt op de top van een kloof en is gevestigd in een voormalig klooster. Veel van de historische architectuur, en daarmee de sfeer, is bewaard gebleven. De moderne aanpassingen zorgen echter dat het u hier aan niets ontbreekt.

Dag 5: Cuenca - Albacete; 155 kilometer.
Net als Don Quijote destijds, rijdt u vandaag door vlaktes van Castilie-La Mancha.
Als u het schitterende 15e eeuwse kasteel van Belmonte, een van de best geconserveerde van deze streek wilt bezoeken, dan is dat slechts 40 extra kilometers waar ongeveer een half uur rijden mee gemoeid is.
Uw hotel in Albacete, de landelijk gelegen Parador de Albacete ****, is een landhuis in La Mancha stijl. Met zijn lange gangen en ruime tuin doet het denken aan hoe Cervantes de herbergen beschreef, waar Don Quijote overnachtte. Aan ruimte geen gebrek in La Mancha, dus ook niet aan golfbanen. Albacete staat, mede gezien de alternatieven in Spanje, niet te boek als een hele interessante stad, dus wilt u even wat rust inbouwen, dan adviseer ik u dat hier te doen.

Dag 6: Albacete - Almagro; 215 kilometer.
Als u gisteren mijn advies heeft opgevolgd, dan kunt u vandaag mooi vroeg uit de veren.
Cervantes geeft niet aan waar zijn held is geboren, maar de windmolens die hij aanvalt, zouden in Campo de Criptana staan. Bovenop een heuvel staan de tien resterende windmolens van wat ooit La Mancha’s grootste verzameling was. Van drie 16e eeuwse molens is het mechanisme nog intact. Een doet dienst als toeristenburo en in vier andere zijn exposities over de streek. Elf andere staan in het nabij gelegen Consuegra. Na een of beide te hebben bezocht, rijdt u naar Puerto Lapice. Hier, in een oud restaurant, is Don Quijote namelijk door de waard “geridderd”. Deze route betekent een omweg van slechts 80 kilometer, in tijd nog geen uur. Ik zou het gewoon doen.
Aan het eind van de dag kunt u heerlijk bijkomen in de prachtige Parador de Almagro ****. Het gebouw is een voormalig klooster dat dateert uit de 16e eeuw. Het heeft een prachtige binnentuin, galerijen met bogen en veel houtwerk.  Het ligt op 5 minuten lopen van het bijzondere Plaza Mayor van Almagro. Aan een van de zijden, aan een binnenhof, ligt het unieke, nog volledig intacte, 17e eeuwse openluchttheater, Corral de Comedias, dat nog steeds dienst doet als theater. Het uitgebreide programma staat op hun site en u kunt gewoon online!!! kaarten kopen.

Dag 7: Almagro - Manzanares; 35 kilometer.
Aangezien u vandaag niet ver hoeft te rijden, heeft u de tijd om Almagro verder te verkennen.
Net buiten de stad ligt de ruine van het kasteel-klooster van Calatrava la Nueva, schitterend gelegen op een heuveltop en te bereiken via een heuse middeleeuwse weg.  U verlaat Almagro en gaat op weg naar Manzanares. Uw hotel, de Parador de Manzanares ***, is gebouwd La Mancha stijl en valt op door de prachtige, bewerkte houten balkons.

Dag 8: Manzanares - Madrid; 185 kilometer.
Afhankelijk van uw vluchttijden, zou u nog langs de Lagunas de Ruidera kunnen rijden. Dit natuurpark zou zijn naam te danken hebben aan een verhaal in Don Quijote, waarin een tovenaar een zekere mevrouw Ruidera met haar dochters en nichten in meren verandert. Ze liggen op een uurtje rijden ten oosten van Manzanares. Of u rijdt rechtstreeks naar het vliegveld van Madrid en levert uw huurauto in.

Route: Madrid - Madrid, Parador, km | Totaal 1227 km:
1e dag: Luchthaven Madrid - Oropesa, Parador de Oropesa, 170 km
2e dag: Oropesa, Parador de Oropesa
3e dag: Oropesa - Siguenza, Parador de Siguenza, 286 km
4e dag: Siguenza - Cuenca, Parador de Cuenca, 175 km
5e dag: Cuenca - Albacete, Parador de Albacete, 155 km
6e dag: Albacete - Almagro,Parador de Almagro, 217 km
7e dag: Almagro - Manzanares, Parador de Manzanares, 37 km
8e dag: Manzanares - Luchthaven Madrid, 187 km

Inclusief:
- Vlucht Amsterdam - Madrid - Amsterdam per lijndienst van KLM
- Luchthavenbelasting, veiligheid- en brandstofheffingen
- 7 etmalen autohuur Avis Categorie A (Bijv. Ford Ka of gelijkwaardig)
- 7 overnachtingen in de aangegeven accommodatie(s) op basis van logies en ontbijt

Geeft u de voorkeur aan een grotere auto dan kunt u deze onder opties (stap 3) wijzigen in een andere auto categorie tegen de toeslag tussen categorie A en de door u gewenste categorie. Boekt u met 4 personen en heeft u liever 2 auto's  in plaats van 1 auto dan kunt u dat bij boeking vermelden.

Parador de Cuenca

Ligging

De Parador van Cuenca ligt op een unieke locatie met uitzicht over de stad. Het hotel is gevestigd in het voormalige Dominicanenklooster van San Pablo dat dateert uit de 16e eeuw. Nabij de Parador zijn de beroemde Casas Colgadas welke te bereiken zijn via een gietijzeren hangbrug.

Alle kamers zijn ruim en ingericht met telefoon, TV, kluisje en minibar. De volledig ingerichte badkamers hebben bad of douche en toilet.

Het hotel beschikt over receptie, bar, lobby, lift, airconditioning, winkeltje, fitnessruimte, sauna, tuin met zwembad en tennisbaan. Verder is er een garage, parking en een specialiteiten restaurant.

Parador de Albacete

Ligging

De Parador van Albacete ligt op de vlakten van La Mancha. Het heeft mooie tuinen en een zwembad en vormt een ideale uitvalsbasis voor activiteiten in de buitenlucht. De Parador ziet er uit als een ranch en heeft een mooie overdekte galerij met terracotta tegels en een houten dak.

De kamers zijn zeer sfeervol; bij de inrichting is prachtig hout gebruikt en door de grote ramen kunt u genieten van schitterende zonsop- en ondergangen.In de kamers vindt u alle comfort zoals telefoon, TV met satelliet-kanalen, kluisje en minibar. De badkamers zijn volledig ingericht en hebben een bad of douche en toilet.

De Parador heeft een receptie, bar, lobby, lift, winkeltje, airconditioning en onbewaakte parkeerplaatsen. Tevens is er een tennisbaan en gelegenheid om golf (Pitch en Putt) te spelen. In de tuinen is het goed toeven, temeer daar er ook een prachtig zwembad is. Het ontbijt is in buffetvorm. Het uitstekende restaurant biedt een regionale kwaliteitskeuken.

Parador de Siguenza

Ligging

Deze Parador is zeer rustig gelegen temidden van prachtige natuur. Het historische stadje Siguenza is zeer de moeite waard om te bezoeken. De vele historische elementen in het interieur en de vertrekken geven het gevoel alsof de tijd is stil blijven staan. De schitterende details maken van de parador een plaatje. De afstand naar het station bedraagt ca 3 km.

De ruime, aantrekkelijke kamers zijn ingericht naar Castiliaanse stijl, sommigen met hemelbed en een terras. De kamers zijn voorzien van alle moderne comfort waaronder telefoon, verwarming, air conditioning, televisie, canal plus, internetaansluiting, satelliet tv, kluisje, muziek en een minibar.

Uitstekend restaurant serveert gerechten waaronder kabeljauw met champignons en kaas en geroosterde geit. Tevens is er een lift, winkel, vergaderzaal, mogelijkheid valuta wisselen en een tuin.

Parador de Oropesa

Ligging

De Parador de Oropesa is gevestigd in het voormalige ouderlijk huis van de graven van Oropesa, gelegen in de schaduw van het bergmassief Sierra de Gredos. De Parador is hoog gelegen in het oude stadje Oropesa; één van de oudste bewoonde steden van Spanje.

De kamers zijn voorzien van alle moderne comfort zoals telefoon, TV en minibar. De volledig ingerichte badkamers hebben bad of douche en toilet.

het hotel beschikt over een receptie, bar, lobby, lift en een goed verzorgde tuin met groot zwembad en ligstoelen. Tevens is er een specialiteiten restaurant waar streekgerechten geserveerd worden.

Parador de Manzanares

Ligging

De Parador van Manzanares ligt op het landgoed in de stijl van La Mancha in de stad Manzanares, tussen drie van de mooiste natuurparken van Spanje: Cabañeros, las Lagunas de Ruidera en Las Tablas de Daima

De kamers zijn voorzien van alle moderne comfort zoals telefoon, TV en minibar. Alle kamers hebben een balkon en volledig ingerichte badkamers met bad of douche en toilet.

De Parador beschikt over een receptie, bar, lobby, lift, winkeltje, garage/parking, tuin met speeltuin en een zwembad.

Parador de Almagro

Ligging

De Parador van Almagro ligt op slechts een klein eindje lopen van het centrale plein van Almagro en is gevestigd in een gerestaureerd 16e-eeuws klooster met charmante binnenplaatsen met rondbogen, houten balkenplafonds en een buitenzwembad. De Parador is prachtig verbouwd tot een hotel met fantastische faciliteiten. Terwijl u de brede, houten trap oploopt, kunt u de architectuur van het gebouw, de houten plafonds, de enorme wandtapijten en de originele kunstwerken aan de muren bewonderen.

De ruime, luchtige, prachtig ingerichte slaapkamers werden ooit bewoond door de monniken van het klooster. De kamers hebben houten balken, tegelvloeren en mooie betegelde details op de muren. De inrichting is volledig in harmonie met de geschiedenis van het gebouw en de historische omgeving.

Het hotel heeft een receptie, bar, lobby, internetaansluiting in een gemeenschappelijke ruimte, winkeltje, lift, airconditioning, mooie tuin met 14 patio's , een zwembad en openbare parkeergelegenheid. Het ontbijt is in buffetvorm. In het restaurant worden traditionele gerechten uit de streek La Mancha geserveerd.

De Don Quijote route

Bijzonderheden

Paradores de Turismo
Paradores zijn een uniek netwerk van charmehotels, gesitueerd door heel Spanje. De eerste Parador werd opgericht in 1928 en vandaag de dag zijn er 93 verspreid over het land. Velen zijn in prachtig gerestaureerde historische gebouwen - Moorse forten, voormalige kloosters, paleizen, kastelen, landhuizen, sommige in op locaties die op de wereld erfgoed lijst staan, anderen in Nationale Parken en bergachtige gebieden of in een idyllische kustplaatsje. De unieke stijl en de schitterende omgeving van enkele van de Paradores, gecombineerd met hun uitstekende restaurants, maken dat ze een ideale setting zijn voor een luxe verblijf in Spanje. Alle kamers bieden comfortabele accommodatie en goede service. De restaurants zijn van een hoog niveau met de focus op regionale gerechten en uitstekende lokale wijnen. Ze variëren van 3 tot 5 sterren en zijn, verrassend genoeg, zeer redelijk geprijsd. Op bepaalde tijden van het jaar hebben ze verbluffende speciale aanbiedingen!

Cultuur, gastronomie…
…en kunst, diners en middeleeuwse opvoeringen, wijnproeven en wijncursussen, routes door emblematische Spaanse plaatsen... De paradores geven u de gelegenheid om een belangrijk deel van de Spaanse cultuur te leren kennen. Meld u aan voor een bezoek met gids aan de Moskee van Cordoba, een van de meest bijzondere bouwwerken in de wereld. Wandel door de historische centra van steden zoals Segovia, Salamanca o Santiago de Compostela, alle door de UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoedsteden, via routes die door de paradores zelf worden georganiseerd. U kunt dit alles doen terwijl u tot rust komt in hotels waar het comfort en de voortreffelijke klantenservice voorop staan. Wat wilt u nog meer?

Sporten voor de grootste durfals
Als u uw adrenalinapeil wilt verhogen, dan hebt u geluk: Paradores zijn uitgelezen plaatsen om een avontuur te beginnen dankzij hun op het actieve toerisme gerichte programma's. In de parador van Cazorla kunt u het nationale park van Cazorla bezoeken. Wilt u de kick van het rafting ervaren of kanoën in spectaculaire natuurgebieden zoals de rivier de Sella, de Miño of het natuurpark van Grazalema? Het enige wat u hoeft te doen is een kamer reserveren in de paradores van Cangas de Onis, Tui of Ronda. Andere mogelijkheden zijn: een rondvaart in een heteluchtballon die u kunt ondernemen in de parador van Vic-Sau; duiken in El Hierro; in grotten afdalen vlak naast de parador van Fuente Dé, midden in het gebergtePicos de Europa; paardrijden of tochten in een terreinwagen door het gebergte Sierra de Gredos. De keuze is enorm!

En natuurlijk, golfen
Spanje is een must voor golfliefhebbers. Denk er niet langer over na: maak kennis met deze sport, of verbeter uw zwakke plekken, tijdens de intensieve golfcursussen die u bijvoorbeeld kunt volgen in de paradores van Malaga Golf, el Saler, Aiguablava, Ayamonte, Benicarló of Jávea. Geweldige golfbanen tegen hele voordelige prijzen.

Natuur van zuid naar noord
Bergschoenen en -kleding, rugzak, veldfles, hoed, zonnebrandmiddel, regenjas voor het geval dat, en heel veel zin om ongelofelijk mooie landschappen te zien. Kom het zelf beleven: De paradores organiseren excursies naar indrukwekkende natuurgebieden zoals de nationale parken van de Tablas de Daimiel, Doñana of Monfragüe, waar u kunt genieten van hun flora en fauna. Maar er valt meer te doen. Wandelen in La Palma, een eiland dat door de UNESCO is uitgeroepen tot Biosfeerreservaat; unieke landschappen aanschouwen, zoals Las Médulas, een compleet werelderfgoed verborgen tussen de bergen van Castilië en Leon; de sterren bewonderen vanaf de berg de Teide, de hoogste top van Spanje.… Heel verleidelijk, vindt u niet?

Oasis aan gevoelens
Arabische baden en bubbelbaden, schoonheidsbehandelingen, spa -programma's midden in de natuur, massages aan de Middellandse-Zeekust… Klinkt goed, niet? Paradores zijn een ideale manier om aan de dagelijkse beslommeringen te ontsnappen. Alleen, met zijn tweeën of in gezelschap van vrienden. In de paradores van Cordoba, Hondarribia, Vielha, Zafra en Limpias vindt u de ideale rust en welzijn om uw lichaam en geest te verlichten. Rust, gezondheid en relaxen: laat u verleiden.

Reisdata:
- dagelijks

Inbegrepen
- vlucht per KLM Amsterdam - Madrid - Amsterdam 
- luchthavenbelastingen, veiligheid- en brandstofheffingen (o.v.v. wijzigingen)
- 7 etmalen Avis autohuur categorie A. (Fiat 500 of gelijkwaardig)
- 7 overnachtingen in aangegeven Paradores o.b.v. logies en ontbijt

Niet inbegrepen
- lunches en diners
- eventuele reis- en/of annuleringsverzekering
- eventuele parkeerkosten
- persoonlijke uitgaven
- ruimbagage
- bemiddelingskosten (EUR 35,- per boeking)
- bijdrage Calamiteitenfonds (EUR 2,50 per boeking)

Bijzonderheden
De getoonde prijs is een vanafprijs per persoon, gebaseerd op de voordeligste boekingsklasse van de luchtvaartmaatschappij en het goedkoopste actietarief van de Paradores. Als deze tarieven niet beschikbaar zijn, kan een toeslag berekend worden. Voor deze special zijn slechts een beperkt aantal stoelen/kamers beschikbaar. Indien andere diensten zijn inbegrepen, zoals transfers, autohuur of excursies wordt dit apart vermeld. Niet inbegrepen zijn de reserveringskosten, bijdrage Calamiteitenfonds en eventuele vluchttoeslagen, brandstoftoeslagen, verzekeringen en gekozen extra's.

2018 Style in Travel

Style in Travel
Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen Stichting Garantiefonds Reisgelden Calamiteitenfonds Reizen Greenseat - CO2 Compensatie