De naast elkaar gelegen provincies Vizcaya en Guipuzcoa aan de noordkust van Spanje maken deel uit van Spaans Baskenland. Bilbao is de hoofdstad van Vizcaya en al heel lang één van de belangrijkste haven- en industriesteden van Spanje. In het oude centrum vindt men renaissance, barok, neoklassieke en moderne gebouwen.

De hoofdstad van Guipuzcoa is San Sebastian, in het Baskisch Donostia, een badplaats met allure. De kleinste deelstaat van Spanje is de wijnstreek La rioja , waarvan Logroño de hoofdstad is. Logroño
ligt aan de oevers van de Ebro rivier en is een gezellige stad met een mooie kathedraal. Vanuit Logroño
kunt u diverse uitstapjes maken in het prachtige Rioja gebied, zoals o.a. naar het Klooster van Valvanera op 68 km van de stad.

De provincie Navarra is voor een deel Baskisch. Daar de beide pelgrimsroutes naar Santiago hier samenkomen is het gebied vooral aantrekkelijk vanwege de middeleeuwse bouwkunst.

De hoofdstad Pamplona heeft haar faam voornamelijk te danken aan de beroemde feesten van San Fermin die elk jaar in juli gehouden worden. Maar Navarra heeft ook een geweldige natuur die zich uitstrekt van de Pyreneeën tot de streek La Rioja. Inmiddels zijn beide streken goede wijnburen, want de wijnen uit Navarra spelen een steeds belangrijker rol in Europa.