Mundicolor Spanje Vakanties

4-daagse Paradores fly-drive De Rioja route

La Rioja is, hoewel een van de kleinere autonome gemeenschappen van  Spanje, een groots land. Deze schijnbare tegenspraak wordt onmiddellijk duidelijk zodra je iets ontdekt van zijn grote historische,  culturele en natuurlijke rijkdom. De Grond wordt overal met zorg bewerkt en biedt fabuleuze producten: uitstekende groenten, fruit en wijn... Bovenal wijn; behorende tot de beste wijnen ter wereld. Maar het beste is om dat persoonlijk te gaan natrekken. De kunst en de geschiedenis - de regio wordt doorkruist door de bedevaartsroute naar Santiago -, de gastronomie, de rustige vrede, de vruchtbare en kleurrijke natuur, het feestgedruis, de plechtstatigheid van zijn rites, ... bijna alles wat je maar wensen kan is te vinden in La Rioja. La Rioja heeft het aanzien van de Spaanse wijn aanzienlijk vergroot. Omdat de heuvelachtige regio een indrukwekkend arsenaal uitstekende wijngaarden heeft, kreeg het eind 20ste eeuw als enige Spaanse wijnregio het hoogste appellationniveau: Denominación de Origen Calificada.

1e dag: Bilbao - Calahorra
Vlucht Amsterdam - Bilbao per lijndienst van KLM. Na aankomst op het vliegveld van Bilbao haalt u uw huurauto op en rijdt u naar Calahorra, in het Romeins, Calagurris Ibérica Nassica, een van de oudste steden van Spanje. Gelegen op een heuvel over het vruchtbare dal van de Cidacos, is de plaats gewijd aan de handel in de topkwaliteitproducten van de akkers uit deze streek.
Uw hotel, de Parador de Turismo Marco Fabio Quintiliano, (hier geboren Romeins schrijver) is gesitueerd aan de centraal gelegen Paseo de la Merced.
De kathedraal, van laatgotische bouw met gevel met albasten beeldhouwwerken, is 15de-eeuws; de noordelijke Poort van San Jerónimo is een plateresk pronkstuk. Bij de binnenkomst: de kapel van de Cristo de la Agonía, daarachter het koor en, eer doende aan de forse muren, kleinere kapellen zoals die van de Cristo de la Pelota of die van de Visitación. In het oog springend zijn ook de barokke sacristie en het platereske claustrum, waar de schatten van het kathedraalmuseum zijn ondergebracht: schilderijen, edelsmeedwerk, een 12deeeuwse bijbel en een spectaculaire monstrans, bekend als ‘de cypres’. De moorse oude stad herbergt een Romeinse triomfboog en, bij het uitkijkpunt Bellavista met uitzicht over het rivierdal van de Cidacos, de 16de eeuwse kerk van San Andrés. Aan het Plaza del Raso – ooit Romeins forum – wordt alle glorie opgeëist door het mooiste toonbeeld van neoklassiek uit de Rioja, de kerk van Santiago. Daar vlakbij, het Gemeentemuseum, met ongeveer 11.000 archeologische stukken, waaronder de beroemde Dama Calagurritana. Een andere verrassing wacht ons in het Carmelietenklooster met een superbe ‘Christus aan de zuil gebonden’ van de hand van Gregorio Fernández.

Tip: Bezoek een van de Bodegas in La Rioja rond Calahorra zoals Torres Librada (Alfaro) of Bodegas Viña Herminia (Aldeanuela del Ebro).

2e dag: Calahorra - Olite
Olite is een waar juweel waar nog sporen van de Romeinen en Goten terug te vinden zijn binnen de  stadswallen en de schittering van het middeleeuwse hof van Karel III in zijn kasteel annex paleis. Ook kan men hier twee middeleeuwse kerken bezoeken: die van Santa María, in gotische stijl met een prachtige gevel en altaarstuk, en die van San Pedro, met een Romaanse gevel en kloostergalerij.
Overnachting: Parador van Olite. Het kasteel gebouwd door Koning Carlos III van Navarra in het begin van de 15e eeuw en het was zijn zomerverblijf tot zijn dood in 1425. Later beheerde zijn kleinzoon, de prins van Viana het kasteel. Het heeft een middeleeuws uiterlijk met zijn stevige torens en kantelen. De Parador bezet één vleugel van het kasteel dat is benoemd tot Nationaal Monument door de overheid.

3e dag: Olite - Santo Domingo de la Calzada 
Santo Domingo de la Calzada is onlosmakelijk verbonden aan de Weg naar Santiago. Het dankt zijn naam aan een beroemde heremiet - Santo  Domingo - die zich in 1044 met hart en ziel wijdde aan de bedevaartgangers, en bruggen en herbergen bouwde en wonderen verrichtte om de route begaanbaarder te maken. Zijn nagedachtenis impregneert nog steeds de stad en schuilt bijvoorbeeld in het oude Pelgrimshospitaal dat door deze Heilige werd opgezet en nu in gebruik is als hotel. In het hartje van de stad staat een Parador tegenover het meest opvallende gebouw van allemaal, de kathedraal. Aangevangen in 1158 betreft het een gotische tempel, maar het heeft harmonieus verwerkte Romaanse elementen - portaal en absis - en barokke - portaal en majestueuze buitengeplaatste toren -, met een zweem van de renaissance. Het belangrijkste onder zijn plechtstatige gewelven is het platereske hoofdaltaar, van de hand van Damián Forment, en het formidabele heiligengraf met een Romaanse beeltenis van de begravene. Verrassend is verder een curieuze engelenbak die samen met een sikkel en een wiel drie wonderen herdenkt. Verder zijn er de kapellen, het gebeeldhouwde koorgestoelte, het claustrum, de schilderstukken en de aanbouwen.
Tevens kunt u een bezoek brengen aan de aangrenzende Plaza de España voor een blik op het gemeentehuis, een wandeling maken langs de muren tot het klooster van San Francisco en het pelgrimsmonument, de wapenschilden bekijken op de herenhuizen langs de Calle Mayor, of een bezoek brengen aan de woning van de heilige (met informatiekantoor voor de bedevaartgangers) en aan de brug die hij er met eigen handen bouwde.
Overnachting: Parador van Sto. Domingo de la Calzada.

4e dag: Na het ontbijt in rijdt u terug naar Bilbao waar u uw huurauto op het vliegveld kunt inleveren. Terugvlucht per lijndienst van KLM naar Amsterdam.

Inclusief:
- Vlucht Amsterdam - Bilbao- Amsterdam per lijndienst van KLM
- Luchthavenbelasting, veiligheid- en brandstofheffingen
- 3 etmalen autohuur Avis Categorie A (Bijv. Ford Ka of gelijkwaardig)
- 3 overnachtingen in de aangegeven accommodatie(s) op basis van logies en ontbijt

Geeft u de voorkeur aan een grotere auto dan kunt u deze onder opties (stap 3) wijzigen in een andere auto categorie tegen de toeslag tussen categorie A en de door u gewenste categorie. Boekt u met 4 personen en heeft u liever 2 auto's  in plaats van 1 auto dan kunt u dat bij boeking vermelden.

Parador de Santo Domingo

Ligging

Deze parador ligt in Santo Domingo de la Calzada, in het noorden van Spanje. Het voormalig ziekenhuis ligt vlakbij de monumentale stad Logroño. De Parador de Santo Domingo de la Calzada bevindt zich in het historische centrum van de stad, naast de beroemde kathedraal, waarin een kip en een haan worden gehouden. Breng een bezoek aan de kathedraal, het historische hostel van de pelgrims en het Cisteriche convent. Zo'n 20 km verderop ligt het pittoreske dorp San Millán, de la Cogolla, waar o.a. rondleidingen door wijngaarden en kloosters worden georganiseerd. Een bezoek aan de bekende wijngaarden van Haro is ook zeker de moeite waard (ca. 14 km). In de omgeving worden ieder jaar ook vele festivals georganiseerd, waaronder het feest van Santo Domingo op 12 mei en de Strijd der Wijnen van haro in juni.

De kamers bieden uitzicht op het historische plein. U vindt er een telefoon, TV, minibar en kluis. De volledig ingerichte badkamers hebben een bad of douche, toilet en wastafel.

24-Uurs receptie, lobby, bar, restaurant, sauna, jacuzzi en een fitnessruimte. Onder het hotel is een parkeergerage met beperkte plaatsen en betaald parkeren.

Parador de Olite

Ligging

De Parador van Olite ligt midden van de gelijknamige stad, een mooi dorp in Navarra en is gevestigd in een 15e-eeuws kasteel wat uitgeroepen is tot nationaal monument.

De kamers zijn voorzien van alle moderne comfort zoals telefoon, TV, kluisje en minibar. De volledig ingerichte badkamers hebben bad of douche en toilet.

Het hotel beschikt over een receptie, bar, lift, winkeltje, specialiteiten restaurant en een prachtige tuin.

Parador de Calahorra

Ligging

De Parador van Calahorra is gehuisvest in een van de meest belangrijke historische gebouwen in de regio van La Rioja. Dit charmante gebouw met ligt aan de oevers van de rivier de Ebro en wordt, omringd door een weelderige tuin vol kleurrijke bloemen en palmbomen.

Alle kamers hebben telefoon, TV, Canal+, internetaansluiting, minibar en kluisje. De volledig ingerichte badkamers hebben bad of douche en toilet.

Het hotel heeft een restaurant, receptie, lobby, bar, lift, winkeltje en een prachtige tuin.

De Rioja route

Bijzonderheden

Paradores de Turismo
Paradores zijn een uniek netwerk van charmehotels, gesitueerd door heel Spanje. De eerste Parador werd opgericht in 1928 en vandaag de dag zijn er 93 verspreid over het land. Velen zijn in prachtig gerestaureerde historische gebouwen - Moorse forten, voormalige kloosters, paleizen, kastelen, landhuizen, sommige in op locaties die op de wereld erfgoed lijst staan, anderen in Nationale Parken en bergachtige gebieden of in een idyllische kustplaatsje. De unieke stijl en de schitterende omgeving van enkele van de Paradores, gecombineerd met hun uitstekende restaurants, maken dat ze een ideale setting zijn voor een luxe verblijf in Spanje. Alle kamers bieden comfortabele accommodatie en goede service. De restaurants zijn van een hoog niveau met de focus op regionale gerechten en uitstekende lokale wijnen. Ze variëren van 3 tot 5 sterren en zijn, verrassend genoeg, zeer redelijk geprijsd. Op bepaalde tijden van het jaar hebben ze verbluffende speciale aanbiedingen!

Cultuur, gastronomie…
…en kunst, diners en middeleeuwse opvoeringen, wijnproeven en wijncursussen, routes door emblematische Spaanse plaatsen... De paradores geven u de gelegenheid om een belangrijk deel van de Spaanse cultuur te leren kennen. Meld u aan voor een bezoek met gids aan de Moskee van Cordoba, een van de meest bijzondere bouwwerken in de wereld. Wandel door de historische centra van steden zoals Segovia, Salamanca o Santiago de Compostela, alle door de UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoedsteden, via routes die door de paradores zelf worden georganiseerd. U kunt dit alles doen terwijl u tot rust komt in hotels waar het comfort en de voortreffelijke klantenservice voorop staan. Wat wilt u nog meer?

Sporten voor de grootste durfals
Als u uw adrenalinapeil wilt verhogen, dan hebt u geluk: Paradores zijn uitgelezen plaatsen om een avontuur te beginnen dankzij hun op het actieve toerisme gerichte programma's. In de parador van Cazorla kunt u het nationale park van Cazorla bezoeken. Wilt u de kick van het rafting ervaren of kanoën in spectaculaire natuurgebieden zoals de rivier de Sella, de Miño of het natuurpark van Grazalema? Het enige wat u hoeft te doen is een kamer reserveren in de paradores van Cangas de Onis, Tui of Ronda. Andere mogelijkheden zijn: een rondvaart in een heteluchtballon die u kunt ondernemen in de parador van Vic-Sau; duiken in El Hierro; in grotten afdalen vlak naast de parador van Fuente Dé, midden in het gebergtePicos de Europa; paardrijden of tochten in een terreinwagen door het gebergte Sierra de Gredos. De keuze is enorm!

En natuurlijk, golfen
Spanje is een must voor golfliefhebbers. Denk er niet langer over na: maak kennis met deze sport, of verbeter uw zwakke plekken, tijdens de intensieve golfcursussen die u bijvoorbeeld kunt volgen in de paradores van Malaga Golf, el Saler, Aiguablava, Ayamonte, Benicarló of Jávea. Geweldige golfbanen tegen hele voordelige prijzen.

Natuur van zuid naar noord
Bergschoenen en -kleding, rugzak, veldfles, hoed, zonnebrandmiddel, regenjas voor het geval dat, en heel veel zin om ongelofelijk mooie landschappen te zien. Kom het zelf beleven: De paradores organiseren excursies naar indrukwekkende natuurgebieden zoals de nationale parken van de Tablas de Daimiel, Doñana of Monfragüe, waar u kunt genieten van hun flora en fauna. Maar er valt meer te doen. Wandelen in La Palma, een eiland dat door de UNESCO is uitgeroepen tot Biosfeerreservaat; unieke landschappen aanschouwen, zoals Las Médulas, een compleet werelderfgoed verborgen tussen de bergen van Castilië en Leon; de sterren bewonderen vanaf de berg de Teide, de hoogste top van Spanje.… Heel verleidelijk, vindt u niet?

Oasis aan gevoelens
Arabische baden en bubbelbaden, schoonheidsbehandelingen, spa -programma's midden in de natuur, massages aan de Middellandse-Zeekust… Klinkt goed, niet? Paradores zijn een ideale manier om aan de dagelijkse beslommeringen te ontsnappen. Alleen, met zijn tweeën of in gezelschap van vrienden. In de paradores van Cordoba, Hondarribia, Vielha, Zafra en Limpias vindt u de ideale rust en welzijn om uw lichaam en geest te verlichten. Rust, gezondheid en relaxen: laat u verleiden.
navarra5

Navarra

De provincie Navarra is voor een deel Baskisch, maar de meerderheid van de 500.000 inwoners is Castiliaans of Aragonees. Daar de beide pelgrimsroutes naar Santiago hier samenkomen is het
gebied vooral aantrekkelijk vanwege de middeleeuwse bouwkunst.

De hoofdstad Pamplona heeft haar faam voornamelijk te danken aan de beroemde feesten van San Fermin die elk jaar in juli gehouden worden. Pamplona is ook de stad waar Hemingway over geschreven
heeft.
Noord-Spanje_12

Noord-Spanje

Noord-Spanje wordt ook wel 'het Groene Spanje' genoemd. Vanaf de Galicische Rías Baixas tot aan de Golf van Biskaje, doorkruist het Groene Spanje de noordkust van het Iberisch schiereiland langs de volgende vier autonome regio's: Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland. Een streek die niet door het massatoerisme is ontdekt en waarschijnlijk ook nooit zal worden. Getekend door een berglandschap dat traditioneel een isolement heeft veroorzaakt ten opzichte van de rest van het land. Dit heeft ertoe geleid dat deze volken bijna al hun tradities, gewoontes en zelfs eeuwenoude talen behouden hebben.

Groen is het landschap door de vele bossen en weiden. Breed zijn de 'rias', de zeearmen die ver het land in reiken en doen denken aan de Noorse fjorden. Aan de oevers liggen vele schilderachtige steden en dorpen, rijk aan culturele en historische schoonheden. Maar u vindt er ook prachtige zandstranden langs de grillige kustlijn en verborgen dorpjes aan de Golf van Biskaje of tegen de bergen van de Picos de Europa aan gelegen. En niet te vergeten de cultuurrijke stad Bilbao, met het legendarische Gugenheim museum.

In het uiterste oosten voeren de wijnen de boventoon. In de Rioja kunt u heerlijk rijden tussen de wijngaarden, die graag hun deuren voor u openen.

larioja1

La Rioja

De kleinste deelstaat van Spanje is de wijnstreek La Rioja, waarvan Logroño de hoofdstad is.

Logroño ligt aan de oevers van de Ebro rivier en is een gezellige stad met een mooie kathedraal. Vanuit Logroño kunt u diverse uitstapjes maken in het prachtige Rioja gebied, zoals o.a. naar het Klooster van Valvanera op 68 kilometer van de stad.

Reisdata:
- dagelijks

Inbegrepen
- vlucht per KLM Amsterdam - Bilbao - Amsterdam
- luchthavenbelastingen, veiligheid- en brandstofheffingen (o.v.v. wijzigingen)
- 3 etmalen Avis autohuur categorie A. (Fiat 500 of gelijkwaardig)
- 3 overnachtingen in aangegeven Paradores o.b.v. logies en ontbijt

Niet inbegrepen
- lunches en diners
- eventuele reis- en/of annuleringsverzekering
- eventuele parkeerkosten
- persoonlijke uitgaven
- ruimbagage
- bemiddelingskosten (EUR 35,- per boeking)
- bijdrage Calamiteitenfonds (EUR 2,50 per boeking)

Bijzonderheden
De getoonde prijs is een vanafprijs per persoon, gebaseerd op de voordeligste boekingsklasse van de luchtvaartmaatschappij en het goedkoopste actietarief van de Paradores. Als deze tarieven niet beschikbaar zijn, kan een toeslag berekend worden. Voor deze special zijn slechts een beperkt aantal stoelen/kamers beschikbaar. Indien andere diensten zijn inbegrepen, zoals transfers, autohuur of excursies wordt dit apart vermeld. Niet inbegrepen zijn de reserveringskosten, bijdrage Calamiteitenfonds en eventuele vluchttoeslagen, brandstoftoeslagen, verzekeringen en gekozen extra's.

2018 Style in Travel

Style in Travel
Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen Stichting Garantiefonds Reisgelden Calamiteitenfonds Reizen Greenseat - CO2 Compensatie